۱۱-کمک هزینه فرهنگی مددجویان:
فرهنگ یک مفهوم گسترده است که شامل ارزشهای اجتماعی و هنجارهای موجود در جوامع بشری و همچنین دانش، باورها، هنرها، قوانین، آداب و رسوم، تواناییها و عادتهای افراد میشود. فرهنگ مجموعه پیچیدهای از دانشها، باورها، هنرها، قوانین، اخلاقیات، عادات و هرچه که فرد به عنوان عضوی از جامعه خویش فرامیگیرد تعریف میکند که از راه آموزش و تربیت، به نسل بعدی منتقل میشود و شامل هنر، ادبیات، علم، فلسفه و دین است. بخش قابل توجهی از نیازهای پنهان نیازمندان، متوجه ضرورت-ها و نیازهای فرهنگی و آموزشی است.
نیازهایی چون آموزش مدیریت و کنترل زندگی، اعتماد به نفس، استقلال رای و شخصیت، توکل، قناعت، تلاش، امید، عبادت، رفتار اجتماعی و امثال آن. توجه به این نیازهای پنهان میتواند بخش قابل توجهی از استعداد و توان و انرژی مددجویان و خانواده های ایشان را برای حل مشکلات موجود، بسیج نماید.
موسسه خیریه محبان در این مورد نیز برنامهریزی نموده و به فراخور نیاز هر یک از مددجویان، نسبت به ارائه آموزش های مربوطه اقدام خواهد کرد. با عنایت به مراتب فقر و محرومیت در بین اقشار آسیبدیده اجتماعی که در قالب مددجو جذب موسسه خیریه محبان میشوند، لازم است در یک محدوده زمانی مشخص و بر اساس یک برنامه جامع و مناسب، نسبت به ارتقاء فرهنگ رفتاری و اجتماعی و زیستی مددجویان در حوزههای مختلف اقدام گردد.
لذا شما خیرین و نیکوکاران میتوانید با تامین هزینههای برنامههای فرهنگی، موسسه خیریه محبان را در این مسیر یاری نمایید.
۱۲-کمک هزینه ساخت و بازسازی منازل مددجویان:
یکی از مشکلات عدیدهای که برخی مددجویان با آن دست به گریبان هستند، فرسوده بودن منزل مسکونی آنان است به طوری که بعضا به لحاظ سطح ایمنی و زیستی قابل سکونت نبوده و خطرات زیادی برای مددجو بدنبال دارد. خصوصا که بر اثر فرسودگی شدید و حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله تا حد زیادی در معرض تخریب قرار گرفتهاند.
موسسه خیریه محبان در راستای کمک ارتقاء سطح زیست مددجویان، علاوه بر کمک به رفع مشکلات و دغدغههای معیشتی مددجویان، بازسازی و بعضا نوسازی این گونه منازل را با همکاری گروههای جهادی و شخص مددجو در دستور کار قرار میدهد و در یک زمان مناسب و با تامین اعتبارات لازم، این ماموریت را به انجام میرساند. شما خیرین نیکوکار میتواند با تامین تمام و یا بخضی از هزینههای مربوطه، ما را در این امر حیاتی یاری فرمایید.
۱۳-کمک هزینه مراسم ازدواج مددجویان:
کمک به تامین هزینه ازدواج جوانان محروم از جمله خدمات موسسه خیریه محبان به مددجویان است. تسهیل امر ازدواج مددجویان تحت پوشش، تامین بخش هایی از هزینههای آن، اعم از خرید لوازم و تامین اعتبار بخشی از مخارج عقد و مراسمات، در برنامههای خیریه میباشد. علاوه بر این، با معرفی مددجویان به مشاوران معتمد در امور خانواده و ازدواج، به مددجویان کمک خواهد شد.
این کمکها شامل هدیه ازدواج به پسران نیازمند برای تامین وسایل حداقلی زندگی، تامین هزینه آزمایشات و مراحل قانونی قبل از ازدواج و… و همچنین تامین هزینه مراسم حداقلی ازدواج جوانان و کمک هزینه برای ازدواج مجدد بانوان سرپرست خانوار میباشد. شما نیکوکاران گرامی میباشد با اهداء هدایای نقدی و غیرنقدی خود به موسسه خیریه محبان، در این امر خداپسندانه مشارکت نمایید.
۱۴-کمک هزینه ایتام:
«حضرت امیرالمؤمنین علی علیهالسلام» میفرماید: اَلله اَلله فی الأَیتامِ! فلا تَغُبّوا اَفواهَهُم و لایَضیعُوا بِحضَرِتَکُم. از خدا بترسید و درباره ایتام، خدا را شاهد و ناظر بگیرید! مبادا آنها گاهی سیر و گاهی گرسنه بمانند و در جمع شما حقّشان ضایع و پایمال گردد.
(نهجالبلاغه ص ۴٧)،
همان طور که در قرآن واحادیث درباره کمک به ایتام توصیه بسیار شده است، شما خیرین گرامی میتوانید حامی و بانی احسان و نیکی به ایتام تحت پوشش موسسه خیریه محبان باشید و با اهداء مبالغ و هدایای مادی و معنوی خود، ما در مدیریت امور ایتام یاری نمایید.
۱۵- نذورات:
موسسه خیریه محبان به جهت استفاده حداکثری از ظرفیت مادی و معنوی شما نیکوکاران در حمایت از مددجویان، آماده دریافت نذورات و خیرات نقدی و غیرنقدی در مناسبت های مذهبی و کلیه ایام سال برای تهیه بسته های مهربانی ویژه مددجویان میباشد.
همچنین به علت شیوع بیماری کرونا و تعطیل شدن مراسمات مذهبی، شما می توانید مبالغ موردنظر خود را به صورت نقدی یا غیرنقدی به ما اهدا کرده تا در قالب ارزاق خشک در بین نیازمندان توزیع شود.
۱۶- صدقات:
بر اساس آیات قرآن و روایات ائمه معصومین علیهمالسلام، پرداخت صدقه موجب خیر و برکت مال شده و انسان را از پلیدی ها، بدی ها و بلایا حفظ می نماید. موسسه خیریه محبان با دریافت صدقات شما خیرین گرامی، آن را صرف امور جاری و زندگی مددجویان نموده و بر اساس صلاحدید خود و مددکار مربوطه، آنها را در زندگی مددجویان هزینه مینماید.
۱۷- غذای گرم:
بخشش اطعام و غذای گرم به فقرا و نیازمندان در مناسبت های مختلف اعم از مناسبتهای مذهبی، جشن ها، افطاری و سحری در ماه مبارک رمضان و… در فرهنگ ایرانی و اسلامی مرسوم بوده و برکات خاصی به همراه دارد. از این رو شما نیکوکاران محترم می توانید با پرداخت مبالغ دلخواه خود، ما را در این امر کمک نمایید.
همچنین می توانید غذای پخته شده خود را با هماهنگی قبلی به ما اهدا کرده تا به دست محرومین و مددجویان برسانیم.
۱۸- قربانی ـ عقیقه (ذبح گوسفند، مرغ، خروس، شتر، گاو و…):
قربانی یک واژه عربی است با کلمات «تقرب» و«قرب» به معنی نزدیک شدن و قرب به خداوند است.
در معنای کلی، قربانی و ذبح گوسفند و یا هر حیوان حلال گوشت دیگر در اسلام مستحب شمرده شده است. موسسه خیریه محبان در ابتدای هر ماه قمری و درمناسبتهای مختلف، برای سلامتی و تعجیل امر فرج حضرت ولی عصر(ارواحنافداه) و خشنودی اموات خیرین و دفع بلایا، قربانی انجام داده و بین خانواده های نیازمندان توزیع می کند.
همچنین به علت هزینه زیاد یک راس کامل گوسفند، شتر و گاو و… شما نیکوکاران گرامی می توانید بخشی از هزینه قربانی را پرداخت کنید و در ذبح آن شریک باشید.
۱۹- سهم سادات:
بر اساس قواعد شرعی، سهم سادات به آن بخش از خمس گفته میشود که میبایست بر اساس نظر مراجع تقلید، به رفع نیازهای سادات فقیر و محروم هزینه گردد.
لذا شما نیکوکاران گرامی می توانید با کسب اجازه از نماینده مرجع تقلید خود، سهم سادات را به موسسه خیریه محبان واریز نمایید تا برای مددجویان سادات هزینه شود.
۲۰- فطریه عام ـ سادات:
شما خیرین گرامی می توانید مبلغ فطریه خود را در پایان ماه مبارک رمضان و در عید سعید فطر و یا در سایر ایام سال، به حساب موسسه خیریه محبان واریز کرده تا ما بتوانیم از این مسیر، بخشی از ارزاق و مایحتاج اصلی خانوادههای مددجو را تامین کنیم. البته لازم است بعد از واریز وجه، عام و سادات بودن آن را به اطلاع موسسه برسانید.
۲۱-کفاره ـ عام، سادات(روزه عمد، روزه عذر، روزه نذر، کفاره عهد، کفاره قسم):
کفاره به آن وجهی اطلاق میگردد که بابت عدم روزه گرفتن غیرعمد و یا سایر موارد مانند نذر و عهد و… توسط مومنین سادات و یا عام پرداخت میشود.
از این رو موسسه خیریه محبان در ازای دریافت مبالغ کفاره، اقلام خوراکی از شاخه غلات را خریداری کرده و در بسته های ارزاق ماهانه مددجویان توزیع می کند و در این خصوص نسبت به موضوع تخصیص کفاره سادات و عام ملاحظات شرعی را به طور کامل رعایت مینماید.
لذا شما خیرین گرامی می توانید با پرداخت کفاره خود و مشخص کردن عام یا سادات بودن آن، در کمک رسانی به محرومین ما را یاری نمایید.
۲۲- رد مظالم:
کلمه مظالم جمع کلمه مظلمه است. این کلمه از ماده ظلم گرفته شده و از نظر اصطلاح فقهی به اموال و بدهی هایی گفته می شود که انسان از روی ظلم و بی عدالتی از بندگان خدا گرفته و نپرداخته است. مظلمه نیز نوع خاصی از مدیونی و مشغولالذمه بودن است و ویژگی آن این است که یا انسان مبلغ مشخصی به فرد معینی مدیون است اما نمیداند کجاست و به او دسترسی ندارد و یا این که میداند که مبلغ معینی مدیون است اما به صورت مشخص، فرد مورد نظر برایش معلوم نیست که چه کسی است؟
در هر دو صورت فرق نمیکند که علت مدیونی، غصب و سرقت باشد و یا این که سبب آن امری مشروع باشد مثلاً از شخصی قرض کند و بعد قرض دهنده را پیدا نکند و امکان دسترسی به او نباشد و یا میداند از کسی قرض کرده اما نمیداند چه کسی بوده است؟ لذا حکم رفع مظالم از نظر فقها این است که مقدار دین مذکور را باید به اشخاص فقیر صدقه بدهد که اصطلاحاً به این پرداخت صدقه و رد مال به فقیر بابت دین مزبور، رد مظالم گفته میشود.
آنچه تا کنون گفته شد حالت یقینی رد مظالم است اما گاهی چون شخص در برههای از زندگانی مقید به رعایت حقوق دیگران در اموالشان نبوده و چه بسا اموال آنان را تلف کرده است سپس متنبه شده و احساس دین میکند و از طرفی شخصاً نمیداند به چه کسی و چه مبلغی بدهکار است؟ برای این اگر به کسی بدهکار است ذمهاش بری شود، مبلغی را به عنوان رد مظالم به فقرا صدقه میدهد.
برای رفع حقالناس اگر صاحبان این حقوق را میشناسیم، باید از آنها عذرخواهی کرده و در صورت لزوم، مبلغی را به آنها پرداخت کنیم و اما اگر صاحب آن حق را نمیشناسیم، طبق دستور شرع مقدس، باید مقدار پولی را که در إزاء آن ظلم قرار میگیرد، به مرجع تقلید خود داده تا در راهی که او صلاح میداند مصرف گردد. اگر هم مقدار پول را نمیدانیم، باید مقداری را که یقین داریم به مرجع بپردازیم که در این صورت هم مظالم از گردن مدیون ساقط شده و هم ثواب صدقه به فقیر را برده است. موسسه خیریه محبان این آمادگی را دارد تا با دریافت ردمظالم شما نیکوکاران گرامی، آن را به مصرف فقرا و محرومین و مددجویان تحت پوشش خیریه برساند.
آنچه تا کنون گفته شد حالت یقینی رد مظالم است اما گاهی چون شخص در برههای از زندگانی مقید به رعایت حقوق دیگران در اموالشان نبوده و چه بسا اموال آنان را تلف کرده است سپس متنبه شده و احساس دین میکند و از طرفی شخصاً نمیداند به چه کسی و چه مبلغی بدهکار است؟ برای این اگر به کسی بدهکار است ذمهاش بری شود، مبلغی را به عنوان رد مظالم به فقرا صدقه میدهد.
برای رفع حقالناس اگر صاحبان این حقوق را میشناسیم، باید از آنها عذرخواهی کرده و در صورت لزوم، مبلغی را به آنها پرداخت کنیم و اما اگر صاحب آن حق را نمیشناسیم، طبق دستور شرع مقدس، باید مقدار پولی را که در إزاء آن ظلم قرار میگیرد، به مرجع تقلید خود داده تا در راهی که او صلاح میداند مصرف گردد. اگر هم مقدار پول را نمیدانیم، باید مقداری را که یقین داریم به مرجع بپردازیم که در این صورت هم مظالم از گردن مدیون ساقط شده و هم ثواب صدقه به فقیر را برده است. موسسه خیریه محبان این آمادگی را دارد تا با دریافت ردمظالم شما نیکوکاران گرامی، آن را به مصرف فقرا و محرومین و مددجویان تحت پوشش خیریه برساند.
۲۳-آزادی زندانیان غیرعمد :
به زندان افتادن افراد به دلیل بدهکاری به ویژه در جرائم غیرعمد، آثار زیانباری را نه تنها برای مددجویان و خانواده آنان در بردارد بلکه قربانیان جرم نیز باید این آثار و زیانها را تحمل نمایند. لطمات روحی و روانی، فسادهای اخلاقی، اعتیاد و دیگر آسیبهای اجتماعی از عواقب این امر بوده که از جنبههای فردی، خانوادگی و اجتماعی قابل بررسی و تأمل است.
اگر چه بخشی از آسیبها با پرداخت دیه از یک طرف برای خانواده آسیب دیده و از طرف دیگر برای خانواده آسیبرسان قابل جبران است ولی بخش عمدهای از این صدمات، از جمله فساد و فحشاء، اعتیاد به مواد مخدر، خدشهدار شدن هویت جوانان و نوجوانان در زمانی که شخصیت آنان در حال شکلگیری است، متلاشی شدن کانونهای خانوادگی بر اثر طلاقهای ناخواسته از جمله مواردی است که جبران آن کاری بسیار سخت و بعضاً زندانی شدن فرد علاوه بر آثار سوء پیش گفته بر روی فرزندان، متوجه همسر زندانی نیز میشود، بخصوص در مواردی که حبس طولانی باشد، همسر تمایل بیشتری به طلاق پیدا میکند.
گسترده شدن دامهای شیطانی در مسیر راه این زنان، نه تنها فساد اخلاق و تباهی را برای آنان در بردارد، بلکه تهدیدی برای سلامت اجتماع خواهد بود.
موسسه خیریه محبان بر اساس رسالت و ماموریت اجتماعی خود، وظیفه دارد برای آزادی زندانیان غیرعمد برنامهریزی و تلاش نموده و در همین راستا از شما خیرین گرامی دعوت مینماید با تامین هر میزان از وجوه مورد نیاز برای آزادی زندانیان، ما در این مسیر یاری نموده تا بتوانیم بی گناهی را از حصار تنهایی نجات و زندگی دوباره ای به ایشان ببخشیم.
۲۴-وقف (وجه نقد، زمین، باغ، ملک، مکان اداری و…) :
وقف سنتی کهن و جهانی به معنی بخششی نقدی و غیرنقدی(پول یا ملک و…) به خیریه است که منافع مترتب بر آن، به مصرف خاصی برسد. وقف، در لغت به معنای توقف و حبس بوده و در اصطلاح فقهاء از عقود اسلامی به معنای حبس کردن مال و جاری کردن منفعت یا ثمره آن برای استفاده عموم مردم، بدون دریافت عوض است.
وقف یکی از برترین مصادیق احسان و نیکوکاری است که در ساماندهی زندگی فردی و اجتماعی، نقش فراوانی دارد. موسسه خیریه محبان آمادگی کامل دارد تا بر اساس قوانین و مقررات جاری کشور و بر اساس عقود کامل شرعی، نسبت به دریافت هر نوع وقف از سوی شما نیکوکاران گرامی اقدام نماید و عواید آن را در امور محرومین و مستضعفین و هر نیتی که وقف کننده تعیین نماید، مصرف نماید.
۲۵- کمک هزینه بیمه و تامین آتیه مددجویان:
انجام پوشش های بیمهای و حمایتی و برقراری نظام تأمین اجتماعی برای مددجویان خصوصا زنان سرپرست خانوار، سبب افزایش امید به زندگی، بهبود وضعیت و کیفیت زندگی، افزایش سطح فرهنگی و بهداشتی، کاهش فقر، کاهش نااطمینانی در سالهای بازنشستگی و تأثیر کلی آن در عرصههای مختلف زندگی مددجویان میشود. بر همین اساس با برقراری بیمه مددجویان میتوان کیفیت و کمّیت آسیبهای اجتماعی در مددجویان را کاهش داد. از این رو شما خیرین گرامی میتوانید با تامین تمام یا بخشی از هزینههای بیمهای مددجویان، به تامین آتیه این قشر آسیبدیده جامعه کمک نمایید.
بر همین اساس با برقراری بیمه مددجویان میتوان کیفیت و کمّیت آسیبهای اجتماعی در مددجویان را کاهش داد. از این رو شما خیرین گرامی میتوانید با تامین تمام یا بخشی از هزینههای بیمهای مددجویان، به تامین آتیه این قشر آسیبدیده جامعه کمک نمایید.
۲۶-کمک هزینه سفرهای زیارتی و سیاحتی مددجویان:
این طرح برای ایجاد بستر مناسب جهت رساندن کمکهای مردمی به نیازمندانی است که در حسرت زیارت ماندهاند، اجرا میشود.
در این طرح نیازمندانی که تاکنون به اماکن زیارتی مشرف نشدهاند، شناسایی و ساماندهی میشوند تا با یاری خیّران، امکان اعزام آنها به سفرهای زیارتی از جمله عتبات عالیات و مشهد مقدّس فراهم شود.
شما خیرین گرامی میتوانید با تامین هزینه اعزام مددجویان به مشهد مقدس و عتبات عالیات، در این امر خیر مشارکت نمایید.
۲۷- کمک هزینه ساخت و بازسازی مناطق محروم
مناطق محروم یا مناطق کمتر توسعه یافته، اصطلاحی است که در نظام سیاستگذاری کشور برای برخی مناطق به کار میرود. مناطقی که شاخصهای نرخ بیکاری، کمبود آب شرب شهری و روستایی، ضعف آموزش و پرورش، مشکلات بهداشت و درمان، بهسازی روستاها، راه و زیرساختهای جاده ای، سرانههای عمران شهری و درآمد شهری در این استانها پایینتر از حد متوسط کشوری است.
موسسه خیریه محبان یکی از رسالتهای محوری خود را فعالیت در مناطق محروم قرار داده است که در این خصوص بازسازی مناطق محروم در اقصی نقاط کشور و پرداختن به ارتقاء سطح معیشت آنان را در زمره اهداف خود قرار داده است.
از این منظر شما نیکوکاران گرامی میتوانید با مشارکت در طرحهای محرومیتزدایی، ما را در این مسیر دراز یاری نمایید.
موسسه خیریه محبان یکی از رسالتهای محوری خود را فعالیت در مناطق محروم قرار داده است که در این خصوص بازسازی مناطق محروم در اقصی نقاط کشور و پرداختن به ارتقاء سطح معیشت آنان را در زمره اهداف خود قرار داده است.
از این منظر شما نیکوکاران گرامی میتوانید با مشارکت در طرحهای محرومیتزدایی، ما را در این مسیر دراز یاری نمایید.
شما خیرین گرامی میتوانید با تامین هزینه اعزام مددجویان به مشهد مقدس و عتبات عالیات، در این امر خیر مشارکت نمایید.
۲۸- کمک هزینه ایثارگران، جانبازان و خانواده معظم شهدا:
ایثارگر به کسی اطلاق میگردد که برای استقرار و حفظ دستاوردهای انقلاب و حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور، مقابله با تهدیدات و تجاوزات دشمنان انجام وظیفه نموده و شهید، مفقودالاثر، جانباز، اسیر، آزاده و رزمنده شده اند. در همین راستا بنیاد شهید و امور ایثاگران متولی اصلی ارائه خدمت به این قشر معظم میباشد لیکن به کرات دیده میشود که در مسیر خدمتگزاری به این عزیزان، کاستیها، نواقص و مشکلات عدیدهای وجود دارد که بعضا از حداقل خدمات هم بهرهمند نمیشوند.
موسسه خیریه محبان این آمادگی را دارد تا بر اساس وظیفه دینی و ملی خود و با حمایت مادی و معنوی شما نیکوکاران، به مواردی از ایثارگران که نتواستهاند از مراجع دولتی و قانونی خدمات درمانی، معیشتی و… دریافت کنند، امدادرسانی کرده و ماموریت خود را به انجام برساند. شما خیرین گرامی میتوانید با واریز وجود مورد نظر خود و یا بخشش هدایای مادی و معنوی، ما را در این مسیر یاری نمایید.
۲۹- کمک هزینه موکبها و زائرین اربعین حسینی:
پیادهروی اربعین همواره با میزبانی مردم برگزار میشود. در گذشته مردم عراق تنها میزبان هموطنان خودشان بودند و امروزه آن را با تمام مسلمانان و حتّی مسیحیان دنیا سهیم شدهاند. از آنجایی که هدف از برگزاری مراسم اربعین زنده نگه داشتن واقعه کربلاست، بزرگان دین هر اقدامی در این مسیر را ستودنی دانستهاند. بنابراین خدمترسانی به زائرین امام حسین(ع) ثوابی معادل زیارت و چه بسا بیش از آن دارد. در نتیجه در کنار افرادی که به شوق زیارت کربلا قدم در این مسیر میگذارند، جمعیت فراوانی نیز خدمت به زائران ایشان را ترجیح میدهند.
اگر مردم عراق با گشودن درب خانههای خود زائران را میهمان سفره خود میگردانند مردم ایران نیز با برپایی موکبهای متعدد در مسیر زائران به پذیرایی از زائران میپردازند. در این سالها هر شهر، هر نهاد یا هر هیئت با جمعآوری نذورات مردمی به عراق سفر کرده و با برپایی موکب به ارائه خدمات میپردازد. همزمان با افزایش جمعیت زائران حسینی از چند صد هزار نفر به چند ده میلیون نفر این خدمات نیز افزایش مییابد. در نتیجه زائران اربعین در تمام طول سفر خود مهمان موکبها بوده و هزینه خاصی نمیپردازند.
ما نیز در موسسه خیریه محبان همیشه بر آن بودهایم تا وجوهات عاشقات اربعین حسینی را در مسیر حمایت از موکبها و زائران اربعین حسینی مصرف نماییم و از شما خیرین گرامی نیز تقاضا داریم مبالغ مورد نظر خود را جهت حمایت از زائران اربعین در اختیار خیریه محبان قرار دهید.
۳۰- کمک هزینه مساجد و هیاتهای مذهبی:
احداث و توسعه مساجد و هیاتهای مذهبی با هدف گسترش شعائر دینی و حماسه حسینی، از بنیانهای خیری است که قدمت بلند مدتی در کشور دارد.
جهت برگزاری هر چه باشکوهتر شعائر دینی و مراسمات اهل البیت (علیهم السلام) در مساجد و هیاتهای مذهبی، همواره کمکهای مومنانه نیکوکاران بوده که توانسته هزینههای این مراسمات تامین نموده و چراغ این مجالس را روشن نگه دارد.
در همین راستا هر یک از شما نیکوکاران میتواند با بذل هدایای نقدی و غیرنقدی، این خیریه را در ساخت، نوسازی، تجهیز و.. مساجد و تکایا و حسینیهها یاری نماید.
۳۱- کمک هزینه امکانات، لوازم و امور جاری موسسه خیریه محبان:
همان گونه که استحضار داردی ارائه هر خدمتی برای هر یک از مددجویان و فقرا، نیازمند ایجاد بسترهای اداری و نیروی انسانی و انجام اقدامات و فعالیتهای لازم برای اراده خدمت میباشد. بدیهی است که نبود این بسترها و عدم هزینهکرد در این زمینه، منجر به هیچ خدمتی نمیشود. به عنوان مثال برای اجاره و یا رهن منزلی برای یک خانواده مددجو، لازم یکی از کارکنان خیریه، نسبت به پیگیری موضوع اقدام کرده و با اجاره منزل مناسب و تهیه لوازم زندگی، آن را در اختیار مددجو مددجد قرار دهد. لذا بدیهی است که تامین نیروی انسانی برای ارائه خدمات به مددجویان، نیازمند پرداخت حقوق و تامین هزینههای حمل و نقل و… میباشد.
موسسات خیریه مانند هر نهاد دیگری، هزینههایی مانند آب، برق، گاز، تلفن، اجاره، اینترنت، تبلیغات، حمل و نقل، هزینههای پرسنلی و تجهیزات دارند که صرف این قبیل هزینهها برای ادامه حیات خیریه جهت خدمت رسانی به جامعه محرومین ضروری است.
حال سوال این است که اگر نیکوکاران برای تامین این قبیل هزینهها در خیریهها بها بدهند و در تامین آن قدم بردارند، آیا این این موارد فاقد ارزش معنوی و الهی است؟ آیا مبالغی که در این راستا هزینه میکنند، مشمول ثواب و اجر الهی نخواهد بود.؟
تصدیق میفرمایید که به یقین این گونه نیست. زیرا کمک به برپا نگه داشتن خیریهها و ادامه حیات آنها، در حقیقت همان کمک به نیازمندان و محرومین است.
خداوند در قرآن در سوره توبه آیه ۶۰ می فرماید:
إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاکِینِ وَالْعَامِلِینَ عَلَیْهَا وَالْمُؤَلَّفَهِ قُلُوبُهُمْ وَفِی الرِّقَابِ وَالْغَارِمِینَ وَفِی سَبِیلِ اللَّهِ وَابْنِ السَّبِیلِ فَرِیضَهً مِنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَلِیمٌ حَکِیمٌ
ترجمعه آیه: (مصرف) صدقات منحصرا مختص است به فقیران و عاجزان و متصدیان اداره صدقات و کسانی که باید تألیف قلوب آنها کرد و آزادی بندگان و قرضداران و در راه خدا (یعنی در راه تبلیغ و رواج دین خدا) و به راه درماندگان. این مصارف هشتگانه فرض و حکم خداست، که خدا دانا و بر تمام مصالح خلق آگاه است.
همانگونه که در آیه شریفه ملاحظه میفرمایید، قسمتی از صدقات میبایست برای عاملین بر صدقات هزینه شود. یعنی کسی که زندگی خود را صرف رسیدگی به امور نیازمندان میکند استحقاق دریافت اجر کار خود را دارد.
پس چه نیکوست که خیرین گرامی همان طور که در تامین هزینههای مددجویان مشارکت دارند، در تامین هزینههای جاری خیریه نیز مشارکت کنند. به هر حال، باید دانست که ادامه حیات و کارآمدی یک خیریه مستلزم انجام برخی هزینههاست و خداوند حکیم نیز در قرآن مجید به این مورد اشاره کرده است.
شایان ذکر است که در خیریه محبان تمامی مبالغ پرداختی نیکوکاران صرف امور مددجویان و محرومین میشود و هزینههای جاری خیریه نیز توسط خیرین خاص و با همین نیّت تامین میگردد. و به هیچ وجه از وجوهات، صدقات و سایر مبالغ پرداختی خیرین در جهات امور جاری استفاده نمیشود. لذا شما خیرین گرامی نیز میتوانید با مشارکت در تامین هزینههای جاری خیریه، ما را در مسیر توسعه امور خیر یاری فرمایید.