جیزیه

کمک هزینه تامین جهیزیه مددجویان

یکی از خدمات حمایتی موسسه خیریه محبان، تهیه و اهداء جهیزیه به نوعروسان محروم با هدف کمک به آغاز زندگی زوج‌های جوان و ترویج فرهنگ ازدواج و تشکیل خانواده می‌باشد. از این رو شما خیرین گرامی می‌توانید با مشارکت در این طرح خداپسندانه، ما را در وصول به این هدف مقدس یاری نمایید.

هدف خیریه آنلاین محبان کمک به آغاز زندگی زوج های جوان

 

قال الامام الصادق علیه السلام:

من زوج اعزبا کان ممن ینظر الله- عز و جل-الیه یوم القیامة.
امام صادق علیه السلام فرمود: کسی که مجردی را تزویج کند و امکان ازدواج او را فراهم نماید از کسانی است که در قیامت خداوند به آنان نظر لطف می‌کند.
(وسائل الشیعه، ج. ۲۰، ص. ۴۵)

ازدواج، سنت رسول خدا و امری نیکو است. از آن نیکوتر وساطت و میانجی‌گری یا کمک مالی برای ازدواج دو نفر است.

حکایت کرده‌اند که یکی از عابدان در زمان‌های گذشته از مردم دوری گزیده و به عبادت مشغول شده بود. روزی کثرت و نیکوئی عبادت او را به عرض پیامبر آن زمان رساندند. آن پیغمبر خدا فرمود: مرد خوبی است، امّا یکی از مستحبات مؤکده را ترک کرده است. این خبر به عابد رسید و بسیار ناراحت شد. برخاست و نزد پیامبر (ص) آمد و از آن امر مستحبی سؤال کرد.

پیغمبر(ص) به او فرمودند: تو تارک ازدواج هستی! عابد گفت: من ازدواج را بر خود حرام نکرده‌ام ولکن، چون فقیر هستم و خرج مرا مردم می‌دهند ازدواج نکرده‌ام. آن نبی معظم خدا گفت: من دخترم را به تو ترویج می‌کنم؛ و دختر خود را به عقد او درآورد.

تأکید قرآن و روایت ما به مشارکت در امر ازدواج جوانان نشان دهنده اهمیت و ارزش ازدواج است.

قرآن می‌فرماید: (وَأَنكِحُوا الأَيامى مِنكُم وَالصّالِحينَ مِن عِبادِكُم) یعنی به ازدواج رو بیاورید، این تأکید قرآن بر ازدواج نیست، نفرموده تَناکَحوا، اگرچه اسلام به ازدواج هم تأکید دارد اما در این آیه بر مسئولیت اجتماعی ما اشاره می‌شود و تأکید بر به ازدواج درآوردن دختران و پسران است.

گرجی افزود: امام کاظم (ع) می فرمایند: “روز قیامت سه دسته مردم زیر سایه عرش خدا هستند؛ دسته اول گروهی که باعث ازدواج مسلمانی شود، دسته دوم کسی که آبروی مسلمانی را حفظ کند و دسته سوم کسی که خدمتی به خلق خدا کنند.”و کاری که شما طی این برنامه انجام داده‌اید، هر سه عمل خیر این حدیث را در خود دارد.
همچنین رسول خدا (ص) فرمود: هرکس در کار ازدواج دو نفر اقدام کند و خدا نیز آن دو نفر را گرد هم آورد، خدا در برابر هر قدمی که وی در این راه برداشته و هر سخنی که گفته ثواب یک سال عبادت می‌دهد.

ازدواج از ضروریات زندگی انسان به شمار می‌آید و هدفها و نیازهای بی‌شماری را تأمین می‌کند. هر جوانی طبعاً به ازدواج و تشکیل خانواده علاقه دارد و نیازهای درونی، او را در اقدام به آن دعوت می‌کند و باید هر چه زودتر خواسته‌های طبیعی خود را اجابت کند و کانون خانواده را برقرار سازد.

باید توجه داشت که ازدواج یک امر ساده و یک نیاز طبیعی است که زن و مرد به یکدیگر دارند. دو رکن اصلی ازدواج، زن و مرد هستند که در خطبه عقد، پیمان زندگی مشترک می‌بندند، که در اداره زندگی تشریک مساعی نمایند و تا پایان امر نسبت به همدیگر وفادار باشند اما همین امر ساده امروز تبدیل به یک مشکل و چالش جدی در خانواده ها شده است.

وقتی صحبت از ازدواج یک دختر و پسر جدی می‌شود اولین نگرانی که به ذهن والدین دختر می‌رسد تهیه جهیزیه است.

متاسفانه تهیه جهیزیه یکی از بنیادی‌ترین مشکلات خانواده‌های ایرانی به هنگام ازدواج دخترشده است. پدر و مادرهایی که پس از پذیرش داماد، دخترشان را برای زندگی مشترک آماده کرده‌اند، پس از دوره نامزدی یا پیوند زناشویی، به تکاپو می ‌افتند که جهیزیه تهیه کنند؛ اما خرید همین جهیزیه، که باید به هدف آغاز زندگی نو دو جوان باشد، سد زندگی جوانان شده است. امروز نداشتن تواناییِ مالی پدر عروس برای تهیه جهیزیه، مشکل بسیاری از خانواده‌های ایرانی است. این فرهنگ نادرست وجود دارد؛ که تهیه همه وسائل زندگی، به دوش پدر عروس است؛ که چشم داشت‌های بی‌جا و خودخواهی‌ها به این مشکل دامن می‌زند و در صورت ناتوانی پدر، به کوچک شدن وی در میان فامیل می انجامد؛ و گاه زمینه ساز مشکلات پس از آن در زندگی خانوادگی می شود.

جهیزیه به معنای آماده کردن وسایل اولیه زندگی عروس و داماد در ابتدای پیوند زناشویی است. جهزیه دادن از سنت‌هایی است که قبل از دین اسلام بوده و دین اسلام آن را به عنوان یک امر مستحب پذیرفته است. در واقع در این کار، والدین دختر هنگام رفتن به خانه‌ی شوهر مقداری از وسایل و اسباب را برای آنان مهیا نموده تا بتوانند در شروع پیوند زناشویی خود زندگی آسوده و راحت تری را آغاز نمایند، و برخی از نیازهای ضروری خود را به وسیله آن برطرف کنند.

جهیزیه، هدیه کریمانه خانواده عروس به عروس و داماد جوان برای شروع زندگی است، گفت: در منطق اسلام این هدیه واجب نیست و از سوی دیگر واجب نیست که حتما توسط خانواده عروس تهیه شود، همانطور که ما در جریان ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت زهرا(س) می‌بینیم که حضرت امیر(ع) مهریه حضرت فاطمه را پرداخت می‌کنند و با همان هزینه جهیزیه ساده‌ای تأمین می‌شود؛ اما در حال حاضر رسم خانواده ما این نیست و جهیزیه توسط خانواده عروس تهیه می شود.

پیامبر در جریان عروسی حضرت علی و حضرت زهرا(ع) هدایای مهمانان را می‌پذیرفتند تا مردم را تشویق به مشارکت و سهیم شدن در امر ازدواج جوانان بکنند، چرا که موضوع ازدواج به حدی ارزشمند است که در روایات ما آمده هر قدمی که برای ازدواج برداشته شود، ثوابی معادل عبادت در مسجد الحرام دارد و ثواب و ارزش اقدام امروز بی حد و حصر است.

ازدواج به عنوان راه حلی اجتماعی و پسندیده برای سامان دادن و ثبات بخشیدن به زندگی و اهرمی برای رهایی از گناه و تباهی است. در سال‌های اخیر غلبه فرهنگ برگزاری جشن‌های پر هزینه و توجه به حاشیه‌های کم ارزش در مقوله ازدواج و تحمیل هزینه‌های گزاف به طرفین، سبب افزایش سن ازدواج و بروز آسیب‌های اجتماعی گردیده و مهم تر از همه جامعه را با مشکلات فراوان در زمینه تشکیل خانواده مواجه ساخته است.

در این بین جهیزیه یکی از مهمترین نیازهای زوج ها برای شروع یک زندگی مشترک است که در این شرایط بد اقتصادی بسیاری از خانواده‌های کم بضاعت توانایی تهیه آن را ندارند و نیاز به کمک نیکوکاران و خیرین میتواند بسیاری از مشکلات شروع زندگی این زوج ها را برطرف کند .

دختر و پسری که در آستانه ازدواج خود هستند نباید دغدغه‌ای جزء انتخاب همسر داشته باشند درواقع خیریه ها و موسسات مردم نهاد باید کمک کنند تا دو جوان دغدغه جهیزیه، مسکن، اشتغال، هزینه‌های برگزاری مراسم و… نداشته باشند و تمام تمرکز خود را بر انتخاب همسر شایسته بگذارند. ازدواج عامل کامل شدن نیمی از دین ماست و اگر آن می‌تواند 50 درصد دین ما را کامل کند پس باید 50 درصد ظرفیت‌ها روی این موضوع متمرکز شوند درواقع اگر ما انتظار داریم جامعه عاری از آسیب‌های اجتماعی داشته باشیم باید خانواده‌های سالمی تشکیل دهیم.

زیر سقف این آسمان در همین نزدیکی هستند آدم هایی که به دور از زرق و برق و ریخت و پاش‌های روزگار، خیلی ساده زندگی می‌کنند. افرادی که با وجود مشکلات فراوان زندگی کمر خم نکرده، دست به زانو گرفته و یک تنه جور زندگی را کشیده اند، اما امروز دیگر رمقی برایشان نمانده است. مادران و پدرانی که شبانه روز تلاش کرده‌اند تا اشکی بر گونه فرزندانشان نبینند و جگر گوشه‌هایشان را بدون پول و رخت به خانه بخت نفرستند. دخترانی که برای آغاز زندگی مشترکشان به جهیزه‌ای ساده و مختصر قانعند .اما همین جهیزیه مختصر هم امروز از عهده والدینشان بر نمی‌آید و اگر دستی نباشد تا یاریشان کند به ناچار کمر خم می‌کنند.این نوعروسان نیازمند عموما از خانواده‌های بی بضاغت بوده و از داشتن نعمت پدر محروم هستند و به دلیل مشکلات شدید مالی قادر به تأمین جهیزیه نیستند.

یکی از خدمات حمایتی موسسه خیریه محبان، تهیه و اهداء جهیزیه به نوعروسان محروم با هدف کمک به آغاز زندگی زوج‌های جوان و ترویج فرهنگ ازدواج و تشکیل خانواده می‌باشد.