ردّ مظالم:
كلمه مظالم جمع كلمه مظلمه است. اين کلمه از ماده ظلم گرفته شده و از نظر اصطلاح فقهی به اموال و بدهی هايی گفته میشود که انسان از روی ظلم و بی عدالتی از بندگان خدا گرفته و نپرداخته است. مظلمه نیز نوع خاصی از مديونی و مشغولالذمه بودن است و ويژگی آن اين است كه يا انسان مبلغ مشخصی به فرد معينی مديون است اما نمیداند كجاست و به او دسترسی ندارد و يا اين كه میداند كه مبلغ معينی مديون است اما به صورت مشخص، فرد مورد نظر برايش معلوم نيست كه چه كسی است؟ در هر دو صورت فرق نميكند كه علت مديونی، غصب و سرقت باشد و يا اين كه سبب آن امری مشروع باشد مثلاً از شخصی قرض كند و بعد قرض دهنده را پيدا نكند و امكان دسترسی به او نباشد و يا میداند از كسی قرض كرده اما نمیداند چه كسی بوده است؟ لذا حكم رفع مظالم از نظر فقها اين است كه مقدار دين مذكور را بايد به فقيرا صدقه بدهد كه به اين پرداخت صدقه و ردّ مال به فقير، ردّ مظالم گفته میشود.
آنچه تاكنون گفته شد حالت يقينی رد مظالم است اما گاهی چون شخص در برههای از زندگانی، مقيد به رعايت حقوق ديگران در اموالشان نبوده و چه بسا اموال آنان را تلف كرده است سپس متنبه شده و احساس دین ميكند و از طرفی شخصاً نمیداند به چه كسی و چه مبلغی بدهكار است؟ برای اين اگر به كسی بدهكار است و میخواهد ذمهاش بری شود، مبلغی را به عنوان رد مظالم به فقرا صدقه میدهد.
برای رفع حقالناس اگر صاحبان این حقوق را میشناسیم، باید از آنها عذرخواهی کرده و در صورت لزوم، مبلغی را به آنها پرداخت کنیم و اما اگر صاحب آن حق را نمیشناسیم، طبق دستور شرع مقدس، باید مقدار پولی را که در إزاء آن ظلم قرار میگیرد، به فقیر بدهیم تا توسط او مصرف گردد. اگر هم مقدار پول را نمیدانیم، باید مقداری را که یقین داریم بپردازیم که در این صورت، هم مظالم از گردن مدیون ساقط شده و هم ثواب صدقه به فقیر را برده است. موسسه خیریه محبان این آمادگی را دارد تا با دریافت ردّ مظالم شما نیکوکاران گرامی، آن را به مصرف فقرا و محرومین و مددجویان تحت پوشش خیریه برساند.